Inspiratie

Aluminium raamframe als kader van een bewegend schilderij – Architect Wiel Arets

Aluminium raamframe als kader van een bewegend schilderij – Architect Wiel Arets

Het gaat vooruit op de site van Antwerp Tower. De plaatsing van aluminium frames met grote glaspartijen geeft de tweede hoogste toren van de stad stilaan vorm. Architect Wiel Arets vergelijkt het champagnekleurige raamwerk met het kader van een schilderij dat permanent in beweging is.

Hoe belangrijk zijn de ramen binnen het architecturale concept van Antwerp Tower?
 Arets: “De toren staat op een toplocatie in het centrum van de stad, naast het operagebouw. Hij geeft je een fenomenale blik op de stad, en bepaalt ook mee het beeld van die stad. Antwerpen kent veel witte gebouwen, vandaar de referentie naar 'de witte stad'. Antwerp Tower wil zich daarbij aansluiten met een buitengevel van witte terrazzo. Het monument lijkt op een witte stenen toren met terrassen die als het ware uit de massa zijn gehouwen. De ramen zijn heel belangrijk binnen het ontwerp, omdat ze de stad bijna voelbaar maken.”

Wat maakt de ramen zo bijzonder?
Arets: “De appartementen hebben grote raampartijen die van de vloer tot aan het plafond reiken, met het terras als verbinding tussen de verschillende ruimtes. Om het zicht van binnen naar buiten zo transparant mogelijk te maken, zijn de balustrades op het terras uitgevoerd in glas. Kijk bijvoorbeeld naar de appartementen waar het terras aan de slaapkamer is gekoppeld, zo creëer je privacy en zorg je ervoor dat de woonkamer rechtstreeks aan de buitengevel grenst. Het resultaat is een fenomenaal zicht over de stad. Antwerp Tower is de enige woontoren waar je deze ervaring kunt beleven.”

Wat bedoelt u precies als u zegt dat 'de ramen binnen hun kader diverse schilderijen creëren om de horizon en de stad te beleven.'
Arets: “Elke kamer is 'a room with a view', omdat de woonkamer van elk appartement uitziet over de stad. Kijken door het grote raam is als kijken naar een schilderij, een foto of een video, die elk moment van de dag verandert. Het avondbeeld vanuit een toren die aan het water ligt, is altijd donker. Een stad is echter continu in beweging, 24 uur op 24. En vanuit elk appartement ervaar je de seizoenen van dichtbij.”

Waarom koos u voor een dik raamkader? En hoe werd de kleur van die kaders afgestemd op de buitengevel?
Arets: “Elk schilderij heeft een omlijsting, vandaar de keuze voor een breed kader, dat de vloer met het plafond verbindt. De aluminium kaders werden uitgevoerd in een champagnetint. Champagne is goudkleurig, en het vormt een edele aanvulling op de witte buitengevel van terrazzo.”

Wonen in Antwerp Tower? Contacteer ons.

Contact

Wonen in Antwerp Tower met zicht op de stad?