Inspiratie

"Hoe hoger je gaat, hoe spectaculairder het uitzicht" - Bart Melort

"Hoe hoger je gaat, hoe spectaculairder het uitzicht" - Bart Melort

In de zomer van 2014 was Antwerp Tower dé culturele hotspot van de stad. Dankzij buurtontwikkelaar Matexi vonden heel wat culturele initiatieven tijdelijk onderdak in het leegstaande kantoorgebouw. Architect Bart Melort was er met zijn bureau MikeViktorViktor een van.

Zijn zoektocht naar een inspirerende werkomgeving bracht hem naar de 23ste verdieping. "Hoogbouw is schitterend om in te wonen én om in te werken. Ik zou het zo opnieuw doen”, blikt hij terug op zijn verblijf in de toren.

Hoe ben je in Antwerp Tower terechtgekomen?

Bart Melort: "Toen mijn architectenpraktijk in Berchem letterlijk uit haar voegen barstte, ging ik op zoek naar een nieuwe ruimte. Omdat ik een vast huurcontract nog niet meteen zag zitten, was ik wel gewonnen voor een pop-upconcept. In eerste instantie had ik interesse in ’t Groen Kwartier, waar ik in contact kwam met Philip Rubbens van Matexi. Hij vertelde me over de aankoop van Antwerp Tower en over zijn ideeën rond een tijdelijke creatieve invulling van het leegstaande hoge gebouw. Ik had een duidelijke voorkeur voor de bovenste verdieping want hoe hoger, hoe spectaculairder het uitzicht."

Wat maakt werken en wonen op hoogte zo bijzonder?

Bart Melort: "Iedereen heeft weleens een toren beklommen en genoten van het indrukwekkende panorama. Toch is het anders om zo hoog te wonen en te werken. Tijdens onze eerste weken in de toren vielen we van de ene verbazing in de andere. Monumenten herkennen en benoemen, werd de ideale ontspanning.

Als ik op straat rondloop, zie ik enkel het maaiveld. Op 23 hoog kreeg ik plots een andere stad te zien, een die ik voordien niet kende. Ons kantoor keek uit over het noorden, met aan de ene zijde het Centraal Station, het Station van Berchem en de luchthaven van Deurne. Aan de andere kant had je de torens van Park Spoor Noord, het Kattendijkdok en de universiteitsgebouwen. Het vergezicht vanuit de toren is adembenemend en onbetaalbaar."

Het uitzicht is inderdaad een grote troef van Antwerp Tower. Hoe zit het met de beleving van de weersomstandigheden en de seizoenen?

Bart Melort: "Boven is het altijd beter weer dan beneden en het licht is er intenser. Dat maakt dat je minder last hebt van een slecht humeur. Het monument torent uit boven alle gebouwen en er is werkelijk niets wat het zicht belemmert. Als er mist is, lijken de ramen witgekalkt en van een regenboog zie je zowel het begin als het einde. Een storm zie je van ver aankomen. Elke dag bracht een nieuwe ervaring met zich mee."

Volg je nu de ontwikkeling van de toren?

Bart Melort: "Nu de werken aan de gang zijn, vind ik het fijn om langs de werf te lopen en alles te observeren. Wat mij vooral fascineert, is de typologie en de schaal van het monument. Ik heb twee kinderen en zij vonden het altijd geweldig om in het gebouw rond te lopen. Tot op de dag van vandaag spreken ze over ‘de toren van papa’. Wie ben ik om hen tegen te spreken?" (lacht) "Ik ben echt benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. De site is alleszins in goede handen met Wiel Arets, een straffe architect met oog voor detail en materiaalkeuze."

Wonen in Antwerp Tower? Contacteer ons.

Contact

Wonen in Antwerp Tower met zicht op de stad?