Inspiratie

Knuffelkolommen, een handelsmerk en interieurobject an sich

Knuffelkolommen, een handelsmerk en interieurobject an sich

Alle steunberen in de appartementen zijn uniek. Ze vormen hét handelsmerk van de veelzijdige architect.

Wat zijn de zogenoemde 'knuffelkolommen’ in het gebouw?

Arets: “Kolommen of dragers zijn voor ons belangrijke ruimtelijke elementen. In de toren zijn ze niet rond of vierkant, maar hebben ze een organische en amorfe vorm, zoals bomen in het bos. Het zijn vormkolommen of 'knuffelkolommen' om de eenvoudige reden dat je ze moet kunnen aanraken. Naast gebouwen, ontwerpen we bij Wiel Arets Architecten ook items zoals bestek, een peper- en zoutstel of een staafmixer voor Alessi, maar ook een keuken voor Valcucine, tafels, stoelen en ander meubilair. De knuffelkolom is een vergelijkbaar product.”

Hoe worden de kolommen geïntegreerd in de appartementen?

Arets: “De kolom staat in het appartement zoals een boom in het park. Door de speciale vorm is het geen obstakel in de woning, maar maakt het er deel van uit. Het is een interieurobject, zoals een lamp, een stoel of een tafel. Het enige verschil is dat de kolom niet verplaatsbaar is.”


Wat maakt de vormgeving zo uniek?

Arets: “We hebben de knuffelkolom zelf ontwikkeld. De kolom deukt in als de stam van een boom en wordt door zijn vorm tactiel. De dikte is afhankelijk van de belasting die hij moet dragen. Hij is gemaakt uit steen en werd in een mal gegoten en vervolgens ter plaatste gepositioneerd. De buitenkant van de kolom is glooiend van vorm en zeer glad.”


Heeft u dit type kolommen reeds in andere projecten geïntegreerd?

Arets: “Ja, in Eindhoven, Osdorp, Madrid en Bahrein, maar dat waren telkens andere kolommen. Elke bewoner van Antwerp Tower krijgt een unieke knuffelkolom. Elke uitvoering is bijzonder en moduleerbaar. We maken geen steunberen waaraan je zomaar voorbijgaat. Uit ervaring weten we dat mensen ze willen aanraken. De knuffelkolom is echt ons handelsmerk geworden. Het is een populair gespreksonderwerp.”

Wonen in Antwerp Tower? Contacteer ons.

Contact

Wonen in Antwerp Tower met zicht op de stad?