Inspiratie

Koken met licht - Kurt Bruggeman PSlab

Koken met licht - Kurt Bruggeman PSlab

Van boetiekhotels tot toprestaurants. PSLab ontwerpt en produceert verlichting voor architecten, designers en chefs wereldwijd. Het bedrijf staat bekend om z’n gepersonaliseerde lichtoplossingen met oog voor duurzaamheid en technologie, een visie die perfect tot uiting komt in de lobby en de wandelgangen van de appartementen van Antwerp Tower. Een gesprek met Kurt Bruggeman, Manager van PSLab Antwerp.

Wat is de basis van een goed lichtplan?

"PSLab kookt met licht. En net zoals een restaurant enkel met de beste ingrediënten werkt, stellen we aan onze klanten exclusieve en kwalitatieve componenten voor die we in huis ontwerpen en produceren. Elke oplossing die we bedenken is uniek. Voor ons is verlichting een modus vivendi die door een grote groep wordt gesmaakt. Vandaar dat we verlichting niet louter benaderen als iets functioneels. Het draagt ook bij tot de veiligheid, het comfort, de intimiteit, en de beleving van de eindgebruiker, hoewel ik dat laatste erg subjectief vind. Het welzijn van de bewoner is een centraal thema in ons werk en een raakvlak tussen PSLab en Matexi."

Wat is het idee achter de verlichting van Antwerp Tower?

"Het gebouw was vroeger een kantoor, met centraal een donkere sas die geen connectie had met de buitenwereld. Voor ons was het een uitdaging om met een dergelijke configuratie te werken. Om de sfeer in de toren zo naturel mogelijk te maken, hebben we gewerkt met hoogtechnologisch kunstlicht dat niet kunstmatig aanvoelt. De bewoners ervaren een warme lichtkleur, die refereert naar een op- en ondergaande zon. Enerzijds heb je onzichtbare lichtbronnen en - apparaten met lichtbundels die subtiel de route aangeven. Anderzijds heb je meer opvallende, handgemaakte armaturen. Voor ons was het belangrijk om visuele, tactiele en grafische oplossingen te bedenken die warm licht in de woontoren reflecteren."

Vertel wat meer over de lobby en de lichtsculptuur die jullie hebben ontworpen.

"De lobby kun je bereiken via twee wegen: de publieke hoofdingang via het Operaplein en de privé achteringang met de garages en de fietsenstalling. Om de routing aan te geven, hebben we in beide gevallen gewerkt met subtiel kunstlicht en een architecturaal grid. De lobby is een centrale ontmoetingsplek met een salon, een balie, een boom en een vide van wel 20 meter hoog. Voor de lobby hebben we een chandelier ontworpen, een artistiek lichtobject dat een warme gloed werpt op de plantenzone. Terwijl de buitenkant van de sculptuur de link legt met de architectuur van de toren, verwijst de warme materialisatie van de binnenkant naar de natuur."

Wat kunnen we in de wandelgangen van de appartementen verwachten?

"Elk appartement heeft z’n eigen lichtbron, net zoals elke woning zijn eigen brievenbus heeft. De verlichting van de appartementen hebben we losgekoppeld van het gebouw en rechtstreeks verbonden met de bewoner. De armaturen zorgen voor uniformiteit in de gangen. De ruwe messing in de met de hand gemaakte schalen zorgt voor een warm welkom-gevoel. Dat laatste vinden we belangrijk. In de gang staat de bewoner immers op het punt om zijn privéwoning te betreden. Met deze verlichting wilden we een veilig, intiem en residentieel gevoel creëren."

Hoe staan jullie tegenover duurzaamheid in jullie werking?

"De lichtbronnen die PSLab zelf ontwerpt verbruiken weinig energie en geven veel licht. Ze zijn de perfecte balans tussen kwaliteit en lichtopbrengst. De verlichting die je ziet in Antwerp Tower is meteen ook de noodverlichting. Ons motto is: ‘Light only where needed.’ Minder apparaten voorzien is ecologisch en het oogt ook esthetisch.Ons bedrijf gaat niet lichtzinnig te werk. Van alle aannemers verlaten wij de site als laatsten. Het werk dat we doen, spreekt voor zich. Omdat we opereren in de schaduw, staan we zelf niet in de spotlight. Dat laten we over aan de bewoners."

 

Koken met licht - Kurt Bruggeman PSlab
Wonen in Antwerp Tower? Contacteer ons.

Contact

Wonen in Antwerp Tower met zicht op de stad?