Inspiratie

Steven Vanderghote, project engineer van Antwerp Tower

Steven Vanderghote, project engineer van Antwerp Tower

In 2017 startte Matexi met de totaalrenovatie van de Antwerp Tower. De verlaten kantoortoren wordt zo stilaan een gloednieuwe woontoren voor meer dan 600 bewoners. Midden volgend jaar zullen de eerste kopers hun nieuwe thuis kunnen bewonen. Die bouw- en renovatiewerken zijn een echt huzarenstukje want, een meer dan 100 meter hoge woontoren bouwen in het centrum van de stad is geen sinecure. Project engineer Steven Vanderghote vertelt over zijn job, de uitdagingen en de droom die de Antwerp Tower is.

Je bent project engineer bij Matexi. Wat houdt die functie juist in?

“Als project engineer sta ik vooral in voor de technische kant van de Antwerp Tower. Dat betekent dat ik elke week de werfvergadering opvolg samen met de architect, aannemer en onderaannemers. Samen met mijn team van adviseurs zorgen wij ervoor dat beslissingen tijdig genomen worden, zodat de werf niet stilvalt. Tijdens die werfvergaderingen bespreken we de voortgang van de werken, willen we weten wat er vandaag op de werf gebeurt en moeten problemen gesignaleerd om ze snel op te lossen, zodat de impact op de vooruitgang van de werken minimaal is. Daarnaast bewaken wij ook de kwaliteit. We zorgen ervoor dat de koper waar krijgt voor zijn geld. Tot slot houden we ook het budget in de gaten.”

Je genoot een opleiding tot ingenieur. Is dit zo een project waar je als student van droomt?

“Zeker en vast. Als je van in het begin betrokken bent bij zo een groot project dan ben je toch wel trots dat je die toren zo een metamorfose ziet ondergaan. Het is heel fijn dat ik mijn steentje daaraan heb kunnen bijdragen. Je mag ook niet vergeten dat het een uitzonderlijke woontoren is. De hele verbouwing was een gigantische uitdaging en als je dan ziet dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen ben je toch wel erg trots.”

Je hebt het over een uitzonderlijke woontoren. Wat maakt dit project zo uniek?

“Allereerst heb je de ligging, pal in het centrum van de stad. Dan sta je meteen voor enkele uitdagingen. Door die ligging is het niet eenvoudig om materiaal te leveren en te stockeren. Een goede planning opmaken is hierbij cruciaal. Als project engineer sta je niet dagelijks op de werf maar moet je natuurlijk wel op de hoogte zijn van de evolutie van de werken. Daarom ga ik minstens een keer per week op werfbezoek om een stand van zaken op te meten. Daarnaast houden we tijdens de bouw natuurlijk ook rekening met de omwonenden en willen we zo weinig mogelijk geluidsoverlast veroorzaken. Dat zorgde vooral bij de afbraakwerken voor grote uitdagingen.”

De Antwerp Tower is gestript maar niet afgebroken. Waarom is er voor deze werkwijze gekozen?

“Dat heeft alles te maken met het aspect duurzaamheid. Door ervoor te kiezen de bestaande structuren te gebruiken bespaar je heel veel op vrachtverkeer, materialen en beton. Ook werd ervoor gekozen om een deel van de vloerplaten en de volledige centrale kern van het gebouw te behouden. Omdat duurzaamheid erg belangrijk is, trokken we die lijn ook verder in de voorzieningen. Op dit moment is er nog geen warmtenet in de stad Antwerpen maar wij hebben ervoor gezorgd dat alle voorzieningen aanwezig zijn. Zo kan de Antwerp Tower meteen aangesloten worden als er een warmtenet komt. Het dak van de Antwerp Tower zal dan weer vol liggen met zonnepanelen en zonnecollectoren. Zonnecollectoren is een systeem van buizen waar water doorloopt. Dankzij de zon wordt dat water opgewarmd en stroomt dat naar de boilers van de appartementen.”

Hoe vlotten de werken?

“Het gaat goed vooruit, maar dat moet ook. De planning ligt op tafel en daar willen we natuurlijk zo weinig mogelijk van afwijken. Ik vergelijk het altijd met een trein die, eens vertrokken, niet zomaar te stoppen is. Zo zijn de vloerders begonnen en dat betekent dat er binnenkort aan de afwerking kan gewerkt worden. Eens de vloer er ligt, gaat het snel. Dan komen zaken als keukens en binnendeuren. Daarnaast werken we ook naarstig voort aan de gemeenschappelijke ruimtes zoals de traphallen, de royale inkom, de Serenity lobby en de ondergrondse parking. Het hele plaatje moet perfect in orde zijn. De kopers hebben torenhoge verwachtingen, en het is aan mij om erover te waken dat hun eisen perfect ingewilligd worden door de aannemer. Een hele verantwoordelijkheid, maar dat houdt de job uitdagend!”

Steven Vanderghote, project engineer van Antwerp Tower
Wonen in Antwerp Tower? Contacteer ons.

Contact

Wonen in Antwerp Tower met zicht op de stad?