Inspiratie

Vastgoed kopen via pensioensparen: iets voor u?

Vastgoed kopen via pensioensparen: iets voor u?

Wist u dat u uw aanvullend pensioen nu al kunt gebruiken om vastgoed te kopen? Aangezien de prijzen van vastgoed blijven stijgen, kan het een slimme zet zijn om dit slapende kapitaal nu al aan te wenden. En dat is niet de enige reden. U vermijdt ook dat u een hypotheek moet aangaan, het is fiscaal voordelig én u kunt uw eigendom verhuren tot uw oude dag.

De prijzen van woningen en appartementen blijven stijgen, zeker in de steden. In Antwerpen betaalde je in 2020 gemiddeld 345.192 euro voor vastgoed, terwijl dat in 2016 nog 283.634 euro was en in 2019 319.328 euro. Een stijging van respectievelijk 21,7 en 8,1 procent dus. Leuven is de duurste stad in Vlaanderen, met een gemiddelde woningprijs in 2020 van 404.149. Tegenover 2019 is dat een stijging van 9,1 procent. Dat blijkt uit een studie over de evolutie van vastgoedprijzen door de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat vzw.

Vastgoed kopen is dus een verstandige zet. U denkt dan misschien meteen aan een traditionele hypotheek. Maar er bestaat nog een andere manier om de aankoop van een huis, appartement of bouwgrond te financieren. Één die minder bekend is, maar zeker niet minder interessant: uw aanvullend pensioen.

Want als u aan aanvullend pensioensparen doet, staat uw geld niet per se vast tot op het moment van uw pensionering. Afhankelijk van uw pensioenplan kan u nu al 65 tot 90% van de opgebouwde reserve vragen als voorschot op uw gespaarde pensioenkapitaal. Dit voorschot (in wezen een niet-hypothecaire lening van de bank waarop interesten verschuldigd zijn) wordt na uw pensioen afgehouden van het totaalbedrag dat u ontvangt. Op uw pensioenplan blijft het gespaarde bedrag staan, dat wordt niet verminderd met het voorschot.

De voordelen van dit systeem

  • In tegenstelling tot een hypothecaire lening is het geld meteen beschikbaar en is er geen bewijs nodig van kredietwaardigheid.
  • Met uw pensioenplan kan u gelijk welk type vastgoed kopen: een huis of appartement (zelfs een tweede of derde woning), een stuk grond, een garage of zelfs een handelspand.
  • Het is mogelijk om een huis of appartement te kopen voor uw oude dag, en dat tot die tijd te verhuren. U geniet van een mooie huuropbrengst én bouwt tegelijk meerwaarde op.
  • De interesten kunnen mogelijk fiscaal in rekening gebracht worden, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Kortom: de middelen die u spaarde via uw aanvullende pensioenspaarplannen kunnen nu al een goede investering zijn voor later! Wilt u de stap zetten? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze sales consultants.

Wonen in Antwerp Tower? Contacteer ons.

Contact

Wonen in Antwerp Tower met zicht op de stad?